26/2/10

Topalov guanya en Linares 2010

Fins a l'últim escac no es va saber que el búlgar establit a Salamanca Veselin Topalov, de 34 anys, era el guanyador de la XXVII edició del Ciutat de Linares, el torneig més prestigiós del calendari professional i l'únic de l'any que ha arribat a la categoria 21 de la Federació Internacional (FIDE). Per a això, va haver de derrotar en una emocionant partida a l'israeliana Boris Gelfand, després que Alexander Grischuk, campió de Rússia, no poguera passar de les taules enfront de l'espanyol Francisco Vallejo.

Els jugadors de l'equip de futbol sala Inter Movistar, que van realitzar la jugada d'honor al començament de les partides, van donar bona sort a Topalov, qui va aconseguir la primera victòria en Linares en un complicat final de torre i dos peons contra torre i peó. El triomf era l'únic resultat que valia al búlgar, ja que bastant temps abans Grischuk -que disposava de millor quocient de desempat- havia obtingut l'empat malgrat estar en posició molt inferior, o quasi perdedora, enfront de Vallejo.

Topalov no de va desmoralitzar. Es va armar de paciència, va traure el mico de treball i es va disposar a jugar el final de torres. Aquests són els més difícils de jugar, com ha quedat confirmat i escrit és frases immortals de campions mítics del segle passat menge Capablanca o Alekhine, i els quals més vegades acaben en taules. L'israelià Borís Gelfand, que havia quedat quasi perdut en el mig joc, va acariciar l'empat després que Topalov jugara un pla equivocat. No obstant això, el cansament va acabar passant-li factura i en el moviment 62 Gelfand va haver de parar el rellotge en senyal d'abandó després de quasi cinc hores i mitjana de joc. Topalov, content i cansat L'alegria del triomf, després de patir més del compte quan mancant tres jornades disposava de 1,5 punts d'avantatge, no va fer perdre a Topalov la seua objectivitat a l'hora de fer balanç del torneig. "M'assec molt content i molt cansat; tot ha acabat bé, encara que no estic molt satisfet del meu joc. He comès errors, però sense aquests els escacs no existiria; també és veritat que he jugat algunes obertures per vegada primera en la meua carrera per a no donar pistes a l'indi Viswanathan Anand, amb qui dins d'una mica menys de dos mesos m'enfrontaré pel títol mundial", va declarar Topalov.

Un duel per al qual duu preparant-se des de fa alguns mesos a Salamanca. "El control del sistema nerviós serà la clau d'aquest enfrontament. No estic obsessionat amb la preparació de les obertures -és una mica que he fet tota la meua vida i gràcies a això, entre altres coses, he arribat pel cap alt alt-, sinó amb afrontar el match amb ganes, il·lusió i la ment totalment fresca", va afegir l'aspirant al títol. A la pregunta de si es considera un geni, Topalov va contestar ferm i amb un somriure: "La genialitat és treballar i lluitar dia a dia". Resultats de l'última ronda: Vallejo-Grischuk, taules; Topalov-Gelfand, 1-0; Aronian-Gashimov, 1-0.
Classificació:
1, Topalov (Bulgària), 6,5; 2, Grischuk (Rússia), 6; 3, Aronian (Armènia), 4,5; 4, Gashimov (Azerbaijan), 4; 5, Vallejo (Espanya) i Gelfand (Israel), 4.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.